sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Alegere constructori si negociere pret

Alegerea echipei de constructori este cea mai mare problema si este efectiv o mica loterie.
Fie nimeresti o echipa buna, fie ajungi sa dai afara cateva echipe pana termini casa, si dupa ce te muti incep sa apara problemele...
In cazul meu am ales o echipa al carei sef imi este vecin in imobilul in care locuiesc acum. Din pacate, singurul lucru care l-a interesat a fost sa ia banii cat mai repede muncind cat mai putin si cat mai prost.
Nu stia insa ca, avand in vedere experienta anterioara 2007-2008 in Otopeni, cand am facut o micuta vila de 450mp care arata ca un blocusor, stiam mai multe despre constructii decat stiau ei, mai ales ca echipa pe care am avut-o atunci lucra cu 60 e/mp la acea vreme si credeti-ma erau superspecialisti.
In plus, cand am construit in Otopeni, am apelat la o firma de consultanta in constructii - DiGammaGroup - care m-au invatat foarte multe lucruri, cred ca stiu mai multe decat majoritatea dirigintilor de santier...
In acest context, acum, am dat afara prima echipa dupa ce m-au pus in postura de a le explica cum trebuie sa isi faca treaba.

Am ales apoi o alta echipa, careia i-am impus acelasi pret cu care ii plateam pe primii, intrucat trebuia sa ma mentin in bugetul alocat. A fost o discutie simpla, mi-am dat seama imediat ca oamenii stiu ce fac, si, le-am spus ca sunt intr-o situatie critica si ca nu pot plati mai mult de 40 euro/mp. Au acceptat avand in vedere ca au fost recomandati de un prieten (au recunoscut ca nu aveau de lucru oricum in perioada asta), si in momentul de fata sunt foarte multumit de felul in care lucreaza si de evolutia lucrarii.

Atentie!
- niciodata sa nu apleacati urechea atunci cand inainte de a contracta lucrarea, echipa se lauda cu ce au facut ei inainte, si ce mari constructori sunt
- e mai usor sa apelezi la o firma de consultanta gen DiGammaGroup, care sa ii intervieveze pe viitorii constructori si sa iti spuna daca merita sa ii angajezi sau nu; o sa salvezi muuulti bani si muuulti nervi.
- niciodata sa nu faci plata "la zi" a muncitorilor - NICIODATA!
- plata se face pe etape; evident ei vor incerca sa ceara plata pe datele de 15 si 30 ale lunii - atentie sa nu platesti mai mult decat s-a lucrat... daca ei stau o saptamana pentru ca ploua, nu inainteaza cu lucrarea dar data de 15, respectiv 30 nu tine cont de ploaie
- intotdeauna sa discuti foarte clar de la bun inceput toate aspectele:
- pret pe mp construit, masurat la dimensiunile placii
- nivel se considera:
1. de la sapatura fundatiei pana la placa de parter
2. de la placa de parter deja existenta pana la turnarea urmatoarei placi
3. de la placa turanta la urmatoarea placa turnata
si tot asa,
cu exceptia mansardei unde nu exista plafon, ci doar ziduri si centuri, si prin urmare pretul trebuie sa fie de max 50% din pretul platit pe mp la celelalte nivele; de asemenea, pretul platit pentru realizarea balcoanelor trebuie sa fie de max 20% din pretul platit pentru mp de nivel; pretul pentru scari se negociaza, in general este de 100 euro / mp; pretul pentru terasa se negociaza - aici am alt sfat ce il voi prezenta la sectiunea "realizare parter"
deci in cazul meu, P+1+M a insemnat:
- de la sapatura fundatiei pana la placa de parter - 96mp * 40e/mp
- de la placa parter la placa etaj inclusiv - 96mp * 40e/mp + 14mp balcoane
- de la placa etaj la placa mansarda - 96mp * 40e/mp +14mp balcoane
- de la placa mansarda la centuri mansarda - 96mp* 40/mp
- scara intrare casa, scara terasa, scara camera tehnica - 300 euro

Urmatorul post va prezenta etapele de construire si discutiile aferente cu constructorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.