sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Relizarea fundatiilor - sapatura

Majoritatea mesterilor vor intreba: "da cum e pamantu' acolo? e tare?" - deja te-a informat ca este idiot...
Pentru ca majoritatea meseriasilor fac calculul asa:
sapatura de fundatie dureaza 7 zile in medie, asta inseamna ca luam 1-2 milioane de om pe zi timp de 7 zile.
Voi insa veti face calculul asa:
3 ore de excavator - 300 ron
3 ore de taluzare, indreptare - 300 ron
TIMP de realizare - 6 ore il loc de 1 saptamana!!!
Iar meseriasii vor sta cuminiti si vor dirija excavatorul.
Cost: 600 ron in loc de 4-6 constructori * 1-2 milioane pe zi.

Se incepe cu trasarea AXELOR casei.
Se vor trasa cu var toate zidurile casei si se va face sapatura pe urmele de var.
Inainte de inceperea sapaturii, se va face verificarea tuturor cotelor trasate cu var, si de asemenea se va face masurarea "la vinclu".

Dupa realizarea sapaturii cu excavatorul este absolut esential si necesar ca echipa de constructori sa faca taluzarea si indreptarea malurilor, netezirea si batatorirea fundului sapaturii. De asemenea, cupa excavatorului va "musca" pe alocuri din malurile de pamant; pentru a evita pierderile de beton si cheltuielile suplimentare, aceste zone trebuiesc umplute cu pamant, utilizand un cofraj de lemn.
Atentie!! veti fi tentati sa spuneti, sau meseriasii vor spune: "... si cat sa se piarda o juma' de metru de beton..." - ei bine, sa consideram ca va permiteti sa pierdeti 200 ron, dar ce faceti in cazul in care betonul nu va ajunge si exact acel jumatate de metru face diferenta? PROBLEMA!! turnarea nu va fi compacta, va trebui sa faceti cerere de completare la statia de betoane, care completare vine sau nu vine, in functie de alte turnari programate si te trezesti ca... ai facut un rahat.

Atentie!!
In timp ce executa sapatura, excavatorul trebuie sa puna pamantul excavat intr-o zona in care sa nu incurce executia lucrarilor ulterioare sapaturii; de obicei, se pune cat de mult pamant posibil in zonele din interiorul fundatiei, adica pe zonele unde vor fi camerele, intrucat pamantul respectiv va fi folosit pentru umplerea fundatiei; aici trebuie sa aveti grija ca in jurul acelor gramezi de pamant sa se faca alei, pentru a se putea circula pe ele in timpul turnarii betonului; daca nu se fac aceste alei de minim 20 cm si nu se stabilizeaza malurile de pamant, atunci veti avea o mare problema cand turnati betonul intrucat acel pamant va cadea si se va amesteca cu betonul, ceea ce evident, NU este un lucru bun.

ATENTIE!! pamantul pe care veti construi nu este plan, nu este o suprafata dreapta.
sunt mai multe versiuni pentru trasarea nivelului, in functie de echipa de constructori:
- la egalizare
- la elevatie
- la placa parter
evident cea mai buna metoda este cea de egalizare, si tot la fel de evident este faptul ca majoritatea constructorilor vor prefera sa faca nivelul la o etapa ulterioara intrucat este muuult mai usor - pentru ei.
ATENTIE!! desi este mai usor, este MULT mai prost!!! de ce? foarte simplu:
daca nu faci egalizarea jos, in sapatura de fundatie, absolut tot ce vei construi nu va fi la acelasi nivel; casa va avea un nivel abia dupa ce se va trasa nivelul, caz in care, daca este facut intr-o etapa ulterioara, va duce la multe probleme legat de armaturi si nivelul de turnare peste armaturi.
Asadar, cel mai bine este sa faceti o egalizare, 4-10 cm de beton turnat in sapatura de fundatie, care se va aseza la cota stabilita cu "furtunul de nivel", astfel incat, acest strat de beton, nearmat, va fi perfect plan, iar tot ceea ce se va construi deasupra, va fi de asemenea drept, casa va avea acelasi nivel peste tot.

Adancimea sapaturii cat si latimea acesteia este prevazuta in planul de proiect.
ATENTIE!! - nu modificati din proprie initiativa aceste cote; veti avea probleme ulterior
Atentie!! - stabiliti de la bun inceput COTA ZERO a casei impreuna cu arhitectul, luand in considerare si amenajarea ulterioara a curtii precum si eventualele schimbari ale nivelului strazii (de ex daca strada nu este asfaltata, atunci cand se va asfalta aceasta va fi cu minim 10-15 cm deasupra nivelului actual, motiv pentru care, in curtea ta, nivelul pamantului vegetal va trebui sa ai grija sa fie cu cativa cm deasupra nivelului asfaltului strazii, pentru ca apa sa nu ti se scurga in curte)
Orice schimbare ulterioara (crestere) a cotei zero va influenta intreaga structura de rezistenta, prin micsorarea zonelor de suprapunere a elementelor de rezistenta, lucru care nu este indicat sa se intample.
Presupunand ca veti modifica totusi cota zero (crestere) fata de cota initiala, atunci consultati un structurist pentru a modifica marcile de fier beton care urmeaza sa fie afectate de aceasta modificare a cotei zero.

Recapitulare:
Axe, trasare, vinclu, sapatura excavator, taluzare, egalizare.
Acum lucrarea este in stadiul in care urmeaza sa fie introduse in fundatie centurile.

Despre elevatie vom discuta in urmatorul post.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.