sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Realizarea elevatiei - iesirea din fundatie

Dupa ce s-a turnat egalizarea in sapatura de fundatie, se vor pozitiona centurile de fier, armaturile in fundatie.
Exista mai multe tipuri de centuri, trebuie sa urmariti ca atunci cand se leaga fierul, si se realizeaza aceste centuri, sa se respecte planul de armare fundatii.

In principiu vor fi doua centuri, una jos si una sus, precum si stalpii de armatura care se vor fixa conform planului (de obicei se ancoreaza incepand din partea inferioara a centurii de jos.

ATENTIE!! - mustatile de fier beton ale stalpilor vor trebui sa aiba lungimi de minim 60cm deasupra nivelului placii de beton a fiecarui nivel; cu alte cuvinte, aveti o sapatura in care intorduceti centurile si stalpii; stalpii sunt inalti si ies in afara sapaturii; doar ca peste nivelul solului urmeaza alte elemente constructive, pana la nivelul efectiv al planseului de parter; calculand de la nivelul imaginar al planseului de parter, trebuie sa mai aveti minim 60cm de mustati de stalpi libere pentru ancorarea stalpilor urmatori.

Atentie!! - centura inferioara de obicei este aruncata de catre constructori in fundatie si se aseaza singura pe pamant - GRESIT!!
Atentie!! - de obicei centura nu se aseaza singura pe centrul sapaturii, dar constructorii ignora acest aspect - GRESIT!!
Atentie!! - de obicei constructorii folosesc distantieri neadecvati: pietre sau lemne
FOARTE MARE GRESEALA!!

Se vor folosi obligatoriu distantieri facuti manual din cupoane de fier, sau distantieri speciali, cumparati din comert; NU se vor folosi ca distantieri pietre sau bucati de lemn; daca este necesar sa se realizeze centrarea centurilor, se vor plasa cupoane de fier intre zidurile sapaturii, urmand ca prinderea centurilor sa se faca cu sarma de legat de aceste cupoane; centura inferioara trebuie sa fie asezata pe distantieri adecvati si sa aiba minim 3 cm distanta pana la nivelul pamantului; pamantul nu trebuie sa atinga sau in niciun caz sa acopere elementele de fier ale armaturilor; daca se utilizeaza pietre sau lemn este gresit deoarece: piatra este un corp strain, un element distinct care dupa turnarea betonului se va comporta ca un corp strain in fundatie, iar daca se foloseste lemn, acesta va trage apa din beton si va putrezi, volumul inlocuit de lemn fiind un element de alterare a rezistentei.

Centurile se vor suprapune in zonele de intersectie pe o suprafata de minim 60cm, iar in intersectiile cu unghi de 90 de grade, se vor folosi cupoane de fier indoite, care vor avea rol de realizare a continuitatii centurilor, prin legare cu sarma de legat de centuri.

Stalpii se vor monta prin intercalare intre centuri.
Atentie!! stalpii sunt realizati din cupoane de fier si etrieri; in general, pentru ca este greu sa intercalezi stalpii cu centurile, constructorii nu monteaza toti etrierii, spunnad ca nu au loc de ei sau ca merge si fara;
este bine sa ii lasati sa monteze stalpii cum vor ei, dar sa le sugerati si sa urmariti ca dupa montarea stalpilor sa faca completarea de etrieri prin introducerea acestora printre elementele de centura; etrierii se vor lega de asemenea cu sarma de legat.

Centura superioara a fundatiei se va lega de ansamblul format din centura inferioara si de stalpi; daca este nevoie se vor folosi elemente de sustinere, evident cupoane de fier. Aceeasi poveste cu etrierii si la aceasta centura, ca si la cea precedenta.

Fierul fiind montat in fundatii, se poate trece la etapa urmatoare - turnarea betonului in fundatii. In postul urmator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.