sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Realizare scari

Este eficient si recomandat ca odata cu turnarea placii de parter sa fie turnate si scarile de acces, intrucat toata turnarea va fi un element unic, bine integrat.

Scari de exterior

Fundatie scari
- se face sapatura de fundatie

Armare scari
- se face cate o centura micuta, plata, pentru fiecare treapta de scara
- se monteaza cupoane de fier care se leaga de partea de sus a centurii superioare, in aceeasi zona in care se leaga si plasa de buzau. este bine ca plasa de buzau sa fie lasata lunga si coborata pe deasupra centurii peste cupoanele de fier care formeaza armatura scarilor. (atentie! armatura scarilor nu va avea forma unor trepte, va fi o armatura liniara, care va respecta unghiul planului inclinat al scarii)

Cofrare scari
se cofreaza exteriorul scarilor si se pun scanduri de lemn care delimiteaza treptele, astfel incat sa se transforme planul inclinat in trepte.

Inaltime scari (prima si ultima treapta)
Atentie!!
- Prima treapta va putea fi mai sau mult mai inalta decat celelalte intrucat o parte a treptei se va acoperi cu pamant pana la nivelul real al curtii; se vor face masuratorile necesare inainte - vezi si post anterior referitor la cota zero si cota drumului.
- Ultima treapta va fi mai putin inalta decat celelalte trepte deoarece, peste nivelul placii de parter care urmeaza a fi turnata, se vor adauga sapa si finisajele, urmand a se lua in considerare inaltimea acestora, care impreuna cu inaltimea ultimei scari vor trebui sa aiba inaltimea standard a unei trepte de scara.

Scara interior

Fundatie scara
- se face o sapatura (elementul se numeste pinten)
- se armeaza pintenul cu o centura
- se aplica cupoane de fier cu lungime de minim 60 cm pe centura pintenului, care se lasa libere deasupra placii de parter; intre cupoanele libere se aplica 2 sarme de fier de care se leaga cupoanele pentru a se pastra distanta dintre ele; va rezulta o "grebla" cu 2 randuri de dinti asezati la distante egale intre ei (aprox 10cm).
Scara de interior se va turna manual dupa realizarea planseului superior al fiecarui nivel; motive: este mai usor sa torni scarile de interior fara pompa si de asemenea se va pune mai mult ciment in amestec, rezultand un beton mai tare.

Atentie!! daca portiunea de imbinare intre scari si placa de parter nu este bine armata, exista pericolul aparitiilor fisurilor in acele zone.

ATENTIE!!! ca sa fie lucrurile facute cu cap de la bun inceput, dupa turnarea betonului, inainte de uscarea acestuia, se vor monta prin infigere in betonul proaspat orice fel de elemente de legatura, de obicei din fier, care vor fi utilizate ulterior pentru realizarea "mainii curente" a scarilor.
- fara a fixa aceste elemente metalice in beton, veti avea mult mai mult de lucru ulterior incercand sa gasiti o solutie pentru fixarea "mainii curente" a scarilor.
- de obicei se folosesc fie tevi rectangulare cu mustati de fier sudate pentru ancorare in beton, fie, talpi metalice cu 4 mustati care se infig in beton, placa ramanand la suprafata, fie orice alt element care va permite legatura ulterioara cu alte lemente care vor forma balustradele spre exemplu in cazul balcoanelor.

In postul urmaator - pe unde intra in casa teava de apa si cum se lasa loc pentru tevile de scurgere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.