sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Umplere fundatii

Odata realizata elevatia, au rezultat ziduri de mica inaltime, care, in interiorul perimetrului casei au format incaperi care au in centru pamantul excavat.
Aceste incaperi trebuiesc umplute, pentru a ajunge la nivelul de sus al centurilor superioare.

Fundatiile se umplu cu pamant, si se lasa intre pamant si nivelul de sus al centurilor superioare un spatiu de 10+5+3=18cm (aproximativ).

Atentie!! - pamantul rezultat in urma sapaturilor de fundatii nu va incapea tot in interiorul perimetrului casei, si o parte din acest pamant va fi pus cu excavatorul in jurul fundatiei; acest pamant va fi utilizat pentru a acoperi gaurile din fundatie; de aceasta data, este mai simplu evident pentru constructori, sa fie incarcat intr-o ora cu excavatorul pentru 100 ron decat sa fie carat cu roabele de catre ei o zi intreaga - dar, nu veti proceda asa; in acest caz, se va cara pamantul cu roable, si se va completa in straturi de 30 cm. Daca se merge pe incarcarea unui singur strat gros, compactarea nu va putea fi facuta eficient.

Atentie!! - pamantul incarcat in fundatii trebuie compactat FOARTE BINE pentru a nu se lasa in timp, deoarece se vor forma goluri sub casa, placa de parter urmand a ramane suspendata pe anumite portiuni, de aici putand aparea probleme.
Atentie!! - inchiriati un compactor bun, si aveti grija ca persoana care il va utiliza sa stie cum se compacteaza, pentru a avea rezultatele asteptate.
Se adauga pamant strat dupa strat si se compacteaza.
Dupa ce constructorul a terminat umplerea cu pamant si compactarea, este indicat sa solicitati efecturarea unui sondaj de compactare, realizat in cazu meu de DiGammaGrup.
Dupa ce se umple cu pamant pana la nivelul necesar, se adauga un strat de pietris, de obicei se utilizeaza "refuz de ciur" dar care sa nu contina piatra lunga sau plata; stratul de pietris este utilizat pentru ruperea capilaritatii si impiedicarea urcarii apei spre placa de parter.
Stratul de pietris de asemenea trebuie compactat foarte bine.

In urmatorul post - despre izolarea dintre pietris si placa de parter.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.