sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Ridicarea parterului

Odata placa de parter turnata, poti considera ca cea mai grea si mai importanta etapa a constructiei a fost realizata.

Pentru construirea parterului se va incepe cu legarea stalpilor care se vor pune in continuarea celor din fundatie, prin legare de terminatiile de minim 60cm care au ramas afara dupa turnarea placii; de asemenea se completeaza cu etrieri acolo unde este cazul.

Dupa pregatirea stalpilor se aplica amorsa si membrana bituminoasa.
- trebuie sa existe strat de amorsa si membrana bituminoasa sub caramizile care vor forma zidurile de la parter; amorsa se traseaza pe linia zidurilor, impregnand stratul superficial de beton al placii de parter; membrana trebuie sa fie mai lata decat caramida, astfel incat sa fie ridicata de o parte si de alta a primei caramizi care formeaza peretii de la parter, pentru a o proteja de eventualele infiltratii de apa care sunt normale si inerente; betonul are caracteristica de a "trage" umezeala si a o ridica, lucru care se poate intampla si prin sapa care urmeaza sa se toarne peste placa, sapa care se ridica 4-8 cm peste nivelul placii, si de aceea, si caramida trebuie protejata cu membrana pe acesti 4-8 cm de deasupra placii.

Apoi se stabileste hp (h parapet sau inaltimea parapetului geamurilor).
In mod normal dimensiunile geamurilor se stabilesc impreuna cu arhitectul si se specifica in proiect pentru fiecare geam in parte.
In mod practic, este mai bine sa stabiliti cu constructorul h parapet, si apoi sa ii marcati cu creta pe peretele pe care il ridica pana la hp dimensiunea dorita a geamurilor; orizontal aveti unde sa marcati, iar vertical o sa fie ridicata caramida pana sus respectand latimea geamurilor, urmand sa marcati apoi inaltimea dorita a geamurilor pe peretii de caramida ridicati in stanga si dreapta golului de geam; apoi constructorul va inchide golul de geam in partea de sus cu cofraj pentru buiandrugi.

Atentie! zidurile de caramida trebuie sa fie ancorate de stalpi folosind agrafe de ancorare; de asemnea se ancoreaza si doua ziduri care se afla unul in continuarea celuilalt, despartite de un stalp, cu alt tip de agrafe de ancorare.
In acest fel, prin ancorarea la doua randuri de caramida, se obtine o structura omogena care in cazul unui cutremur se comporta ca un totunitar, fiind antrenata in mod similar, fara a da nastere unor forte contrare care sa afecteze structura.

In ceea ce priveste usile de interior si cele de exterior, va trebui sa mentionati de asemenea dimensiunile dorite, si sa aveti in vedere faptul ca daca veti alege dimensiuni atipice, va trebui sa faceti usile pe comanda.

Atentie!! - mortarul se face manual prin combinarea cu nisip si apa; trebuie respectata proportia de nisip/mortar/apa astfel incat sa rezulte un mortar 10N/mm2.
De obicei mesterii nu masoara cantitatile ci le fac din instinct; daca vor sa faca "la roaba", prima roaba o vor incarca cu unitatea de masura aleasa, notand nivelul la care roaba are incarcatura necesara; apoi pot lucra "la roaba" incarcand pana la semnul marcat pe cuva.

Dupa ridicarea zidurilor se vor lega centurile si buiandrugii.
Se incepe cofrarea stalpilor si a planseului, urmand a se introduce in grinzi centurile si buiandrugii care se vor lega la randul lor de stalpii existenti.

Atentie! este indicat sa se verifice nivelul cu un furtun de nivel (metoda traditionala) sau cu un aparat special, astfel incat sa va sigurati ca tavanul parterului, rezultat in urma turnarii planseului de etaj va fi drept. Placa etajului urmator poate fi usor indreptata prin turnarea sapei; insa tavanul rezultat la etajul inferior va fi greu de adus la acelasi nivel, trebuind sa aplicati tavan fals sau rigips cu distantieri pentru a remedia problema.

Atentie!! de obicei mesterii utilizeaza popi de lemn pentru sustinerea cofrajului; nu este indicat deoarece lemnul lucreaza in timp, iar cofrajul trebuie sa ramana pe loc 28 de zile in teorie, 21 in practica, iar in acest timp, lemnul are tendinta de a se torsada prin uscare, mai ales daca sunt temperaturi ridicate.
Este mai bine sa utilizati popi metalici care se inchiriaza cu 500 ron / luna 100 -110 bucati, care sunt suficiente pentru un planseu de 110-120mp. Utilizand popi metalici aveti siguranta ca inaltimea planseului va fi aceeasi in toate zonele si de asemenea timpul de instalare a popilor si a cofrajului este mult redus.

Atentie!!
- petreceti mai mult timp in fiecare camera inainte de a decide dimensiunile ferestrelor; (stati in picioare dar si pe un scaun)
- initial o sa vi se para camerele mici indiferent cat de mari ar fi... dupa finisaje, veti avea o parere mult mai obiectiva in legatura cu dimensiunile reale.

Dupa realizarea cofrajului de planseu se trece la executarea manuala a armaturii;
spre deosebire de placa de parter, placile de la etaje sunt elemente suspendate, care necesita o atentie mult mai mare la executie, in special la partea de armare.
Ca si in cazul armaturii de parter, se vor utiliza distantieri la cota nivel 1/3 din inaltimea placii.
ATENTIE!!! armarea unei placi se face in mod diferit de armarea unui balcon.
fortele care actioneaza asupra lor sunt diferite, de unde si necesitatea de a arma aceste elemente diferit in functie de sarcinile pe care trebuie sa le suporte; astfel, asa cum am explicat placa de etaj se armeaza la 1/3, in timp ce placa de balcon se armeaza la minim 2/3.

Teremene pentru o suprafata de 100mp:
ziduri caramida: 3-4 zile
stalpi, buiandrugi si centuri: 1-2 zile
cofraje stalpi: 2 zile
cofraj planseu: 3-4 zile
armare placa etaj: 4-5 zile

Urmeaza turnarea placii de etaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.