vineri, 6 noiembrie 2009

Proiectele: arhitectura, instalatie sanitara, instalatie electrica

Alegerea proiectantului s-a facut relativ simplu:
- intrebat printre cunostinte
- ales proiectant tanar
- negociat pret
1650 euro toate cele 3 proiecte
Timp de realizare a proiectelor:
- cel mai important era evident proiectul de arhitectura
- cele de instalatii pot fi facute si ulterior
Proiectul a fost gata in 2 saptamani:
1 saptamana lucrat singur 6 ore pe zi la plansele de parter, etaj si mansarda, astfel incat deja stiam ce vreau sa fac, aveam dimensiunile stabilite, spatiile definite inainte de alegerea arhitectului
1 saptamana lucrat cu arhitectul - iteratii pe planse (minim 4 ore pe zi)
3 zile, proiectele de instalatii - specificarea pe planse a tuturor elementelor electrice si sanitare, pozitionare, functii (ex. dubla comanda intrerupator scara); cu alte cuvinte trebuie sa spui proiectantilor exact unde vrei sa fie cada, chiuveta, becul, intrerupatorul, priza, etc.

tricks:
- desenarea unei planse de nivel trebuie sa tina cont si de arhitectura fatadelor, rezultata din pozitionarea geamurilor pe plansele de nivel
- arhitectul trebuie sa fie inovativ, sa faca propuneri, sa aiba initiativa, altfel, iti vei da seama ca anumite lucruri se potrivesc ca nuca in perete si arhitectul nu are nicio intentie sa vina cu idei din care sa rezulte o arhitectura adecvata... desi e arhitect.
- amplasarea bailor pe etaje poate simplifica foarte mult proiectele de arhitectura si instalatii: o singura coloana de scurgere, o singura ghena pentru tevi, costuri mai mici in executie (materiale si manopera).

In urmatorul post discutam despre autorizatia de construire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.