sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Alegerea materialelor

Clasa de beton.
- este specificata de catre arhitect in functie de particularitatile proiectului. Cea mai des utilizata in constructii civile este B250, cu sort 16-30, pompabil. Pretul pe metru cub difera in functie de betoniera si de asemenea si calitatea difera. DiGammaGrup despre care aminteam in posturile anterioare are si laborator de testare propriu, asa ca in momentul in care am ajuns la alegerea betonului i-am intrebat care dintre statiile de beton din jurul saniterului meu au avut cele mai bune rezultate in teste, si am ales un prim furnizor pentru turnarea fundatiilor, apoi un al doilea pentru turnarile ulterioare.
Atentie!! - statiile de betoane au obiceiul sa tarifeze pompa la ora; negociati fie ca pompa sa fie inclusa in pretul deja negociat al betonului, fie, indiferent de cantitatea turnata, sa platiti pretul pentru o singura ora. Nu o sa refuze.
Teoretic statia de betoane trebuie sa va trimita dupa cateva saptamani de la fiecare turnare un buletin de teste in legatura cu betonul furnizat. Daca nu face aceste teste, e bine sa le faceti voi oricum, mai ales ca nu costa mare lucru.

Tipul de caramida.
- trebuie sa tineti cont la alegerea tipului de caramida de mai multe aspecte, printre care cele mai importante:
Tipul de structura:
a. structura nearmata
b. structura portanta
c. structura pe cadre
d. mix intre portanta si cadre
Rezistenta la compresiune - care depinde in functie de zona seismica in care se va construi. In zona Bucuresti se recomanda utilizarea de caramizi cu grad de rezistenta la compresiune mai mare de 10N/mm2.
Alte elemente: volum de goluri, dimensiune bloc ceramic, greutate bloc ceramic - care va influenta incarcarea pe mp construit, conductivitatea termica
Atentie!! - fisurile aparente si crapaturile precum si modul de finisare a fetelor caramizilor vor influenta foarte mult costurile: fatete strambe inseamna fatade mai greu de realizat; fisuri, rezistenta scazuta la crapare, inseamana pierderi foarte mari de caramida care nu va putea fi folosita; consumul de mortar pentru realizarea zidariei difera in functie de caramizile alese.

Tipul de mortar.
Mortarul recomandat este tip M10. Adica are minim 10N/mm2 rezistenta la compresiune.

Fierul pentru armaturi.
- dimensiunile fierului se vor stabili de catre inginerul structurist.
- pentru fundatii, stalpi, centuri, se va utiliza intotdeauna fier PC
Atentie!! - fierul se poate cumpara direct fasonat, legat in baloturi semnate cu marcile aferente fiecarui tip de armatura necesara in lucrare; in cazul in care cumperi fierul fasonat, scutesti FOARTE mult timp pe care altfel l-ai pierde platind muncitorii sa il fasoneze manual; fasonarea manuala necesita foarte mult timp, iar diferenta de pret pe care o platesti pentru a-l cumpara direct fasonat justifica pe deplin timpul pierdut si banii platiti oricum pentru fasonare manuala;
- pentru placa de parter se utilizeaza plasa de buzau sudata;
Atentie!! - intrucat tehnologia de sudare a plasei de buzau este hilara, (adica, se leaga jumatate de bare la un catod iar cealalta jumatate la un anod, rezultand un arc electric atunci cand sunt suprapuse, si in acest fel "sudandu-se" plasele) este necesar ca plasele sa fie suprapuse minim 20cm; mai mult, plasele trebuie sa fie realizate din fier amprentat, care are rol foarte important in "lipirea" de beton.

Legarea fierului
- se va face cu sarma de legat fier de 0,018; se vor folosi 2 fire de sarma pentru fiecare legatura, iar numarul legaturilor si pozitionarea acestora difera in functie de elementul de armatura.
- mai sunt mesteri care nu folosesc "cleste de legat" sau care folosesc o singur fir de sarma, sau care, leaga din 2 in 14 fara sa stie cum trebuie facute leagaturile - ii dati afara imediat.

Cusaci (sau patrate) si cherestea
ATENTIE!! - la cherestea se fura; orice depozit care se respecta fura la cherestea; alegeti un depozit bun, chiar daca este mai scump, aveti grija ca lemnul sa fie de calitate, si masurati fiecare transport; apoi, in timpul descarcarii pe santier, puneti deoparte toata cheresteaua care nu are calitatea prezentata si acceptata, urmand sa o trimiteti inapoi depozitului, care va trebui sa o inlocuiasca cu cherestea de calitate; inainte de a "bate palma", mentionati foarte clar si serios celor de la depozit ca le veti returna orice scandura care nu corespunde, si ca vor trebui sa o inlocuiasca, cheltuielile ocazionate de acest lucru cazand in sarcina lor. De asemenea trebuie negociat ca, pretul transportului sa fie inclus in pretul pe mp al lemnului. Asta presupune ca depozitul are si masini proprii cu care asigura transportul. NU lucrati cu depozite care nu au transport propriu! Pierdeti enorm de mult timp si foarte multi bani daca sunteti nevoiti sa va cautati transport!

Sarma de legat, sau sarma de dulgherie - 0,3
la fel ca si sarma de legat se cumpara la kilogram si are pretul de 4-4,5 lei/kg.

Cuie de 6 si de 10 - se vand de asemenea la kilogram si au cam acelasi pret ca si sarma.

Membrana de izolatie si amorsa - trebuie sa existe strat de amorsa si membrana bituminoasa sub caramizile care vor forma zidurile de la parter;

In urmatorul post - despre realizarea fundatiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.