sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Turnare beton in fundatii

Turnarea betonului in fundatii se poate face si cu beton de clasa inferioara, B200.
Avand in vedere diferenta foarte mica de pret intre clasele de beton 200 si 250, este recomandabil sa utilizati B250.

In mod obisnuit, se va cofra cu lemn de-a lungul sapaturilor, astfel incat aceasta cofrare sa poata fi utilizata pentru turnarea betonului pana la cota zero.

Pentru prima faza insa, se va avea in vedere acoperirea fundatiilor pana la 3-4 cm sub nivelul superior al centurii de sus, urmarindu-se sa se lase libere elementele de sus ale centurii, intrucat aceastea vor folosi la prinderea armaturii placii de parter.

Vibrarea betonului:
Atentie!! lipsa vibrarii duce la aparitia de bule de aer in betonul turnat, intrucat acesta are goluri de aer rezultate in urma procedeului de turnare
Atentie!! vibrarea excesiva a betonului duce la sedimentarea sortului de piatra din compozitia de beton si in acest fel, depunerea acestor pietre, in timp ce la suprafata betonul nu va mai avea aceeasi compozitie si va fi mai slab.
Atentie!! de obicei statiile de betoane nu au vibratoatre; aveti grija ca in momentul in care turnati beton sa aveti vibrator pe santier; urmariti modul in care constructorul face vibrarea.

Dupa ce s-a turnat betonul, se verifica pana la intarirea aceastuia ca elementele de armatura sa nu se fi deplasat de la pozitiile initiale in timpul turnarii, si daca este cazul se repozitioneaza (centura superioara, stalpi).

Atentie!! cofrajul realizat trebuie ancorat in pamant cu niste pene din lemn, intrucat presiunea si greutatea betonului la turnare este mare si poate "burti" cofrajul; de aceea este necesara intarirea cofrajului cu pene de lemn, pentru ca fetele elevatiei sa fie drepte; de fapt aceasta elevatie, partea de deasupra solului, este ceea ce cunoastem sub denumirea de soclu al casei.

In timpul operatiunilor de turnare a betonului trebuie avut grija sa nu cada pamant in beton (vezi post anterior ref la sapaturi fundatii)

Dupa aceasta etapa urmeaza umplerea fundatiilor, izolarea, armarea si turnarea placii de parter. Pe rand in posturile urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.